Unatoč ratu u Ukrajini i rastućim troškovima života, gospodarstvo eurozone zadržalo je “ohrabrujuće otporan rast”

Unatoč ratu u Ukrajini i rastućim troškovima života, gospodarstvo eurozone zadržalo je “ohrabrujuće otporan rast” u svibnju, ponajprije zahvaljujući snažnom uslužnom sektoru, pokazuje istraživanje S&P Globala. Dok uslužni sektor nastavlja rast, proizvodnja bilježi tek skromnu ekspanziju i pad narudžbi. Prema preliminarnim podacima koje IHS Markit prikuplja među menadžerima kompanija, indeks proizvodnje eurozone PMI snizio se sa 55,8 u travnju na 54,9 u svibnju, ali je ostao znatno iznad dugoročnog prosjeka ankete i ukazuje na ekspanziju ekonomske aktivnost petnaesti mjesec uzastopno.

“Iako tvornice i dalje izvještavaju o velikim ograničenjima ponude i smanjenoj potražnji za robom usred pojačanih cjenovnih pritisaka, gospodarstvo je potaknuto snažnom potražnjom za uslugama, kako se ukidaju ograničenja povezana s pandemijom”, stoji u svibanjskom istraživanju.

Mnoga poduzeća iz uslužnog sektora, osobito turističke i rekreacijske aktivnosti, izvještavaju o snažnoj potražnji. No, kako stoji u izvješću, ostaje vidjeti koliko dugo ovaj oporavak uslužnog sektora može potrajati, s obzirom na rastuće troškove života.

Slabost proizvodnje i dalje je zabrinjavajuća, osobito zato jer postoje znakvi da se prelijeva na neke dijelove ekonomije.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay