FRANKFURT, 30. prosinca 2016. (Hina/Reuters) – Kineska Midea objavila je u petak da će dovršiti preuzimanje njemačkog proizvođača industrijskih robota Kuke u prvoj polovici siječnja nakon što su transakciju odobrile nadležne američke vlasti.

“Svi uvjeti za zatvaranje ponude za kupnju ispunjeni su i dovršenje posla može se očekivati u prvoj polovici siječnja”, ističu iz kineskog proizvođača kućanskih aparata.

“Komisija američke vlade za strane investicije i ured za kontrolu trgovanja oružjem odobrili su preuzimanje Kuke”, stoji u odvojenoj izjavi iz Kuke, objavljenoj također u petak.

Nakon što ponuda za preuzimanje bude zaključena, Midea će imati 94,55 posto vlasničkog udjela u Kuki s glasačkim pravima.

Njemačka je vlada već u kolovozu odobrila Mideino preuzimanje Kuke, kazavši kako prelaskom njemačke kompanije u kinesko vlasništvo ne prijeti opasnost po javni red i sigurnost Njemačke.

“Ne vidimo nikakve osnove za mišljenje da bi preuzimanje tvrtke Kuka ugrozilo javni red i sigurnost Njemačke“, ocijenili su u Berlilnu. Istodobno je priopćeno kako je vlada mogla spriječiti preuzimanje samo u slučaju “teške ugroze“ interesa SR Njemačke.

Kuka slovi kao važan modernizator njemačke industrije i mnogi su političari izrazili dvojbe u pogledu prelaska strateški važne tvrtke u kineske ruke. Isto tako je i na europskoj razini ponovno upućena kritika na račun kineskih tvrtki koje uz pomoć državnih subvencija i spornih tržišnih pravila stvaraju prednost u odnosu na europske tvrtke.

Kineska Midea jamčila je zadržavanje pogona Kuke u bavarskom Augsburgu i očuvanje radnih mjesta.

(Hina)