PEKING, 30. prosinca 2016. (Hina/AFP) – Kina je objavila da će gotovo udvostručiti broj valuta koje koristi pri određivanju službenog tečaja juana, smanjivši time udio dolara u košarici.

Među 11 valuta koje će biti dodane aktualnih 13 nalaze se mađarska forinta, poljski zlot, turska lira, južnokorejski won, južnoafrički rand, priopćeno je u četvrtak iz kineskog sustava za trgovinu devizama kojim upravlja središnja banka.

Cilj je proširenja “poboljšana reprezentativnost” košarice a odluka stupa na snagu 1. siječnja, dodaje se.

Zbog dodanih će valuta udio dolara u košarici biti smanjen s 26,4 na 22,4 posto. Drugo mjesto drži euro s udjelom od 16,34 posto.

Proširenje košarice valuta koje se koriste za određivanje dnevnog referentnog tečaja juana pomoći će Pekingu da se uhvati u koštac sa slabljenjem domaće valute i da projicira sliku o njegovoj stabilnosti.

Kinesku valutu pritišće neizvjesnost u pogledu stanja u drugom gospodarstvu svijeta, te snažan odljev kapitala i naglo jačanje dolara nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima a dodatnu podršku zelenoj novčanici pružaju i očekivanja o podizanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

Vrijednost juana bitno je veća kada se uzme u obzir “košarica valuta” u cjelini i prema tom je pokazatelju u protekla četiri mjeseca čak porasla.

“Cilj je tog poteza smanjiti utjecaj jakog dolara na košaricu u cjelini”, tumači Christy Tan iz National Australia Bank Ltd.

U listopadu je Međunarodni monetarni fond (MMF) uključio juan u košaricu specijalnih prava vučenja, zajedno s dolarom, eurom, jenom i funtom. Time je juan postao valuta međunarodnih rezervi a potez je protumačen kao prekretnica u integraciji Kine u međunarodni financijski sustav.

(Hina)