LONDON, 30. prosinca 2016. (Hina/Reuters) – Prikupljanje svježeg kapitala na svjetskoj razini u 2016, palo je za više od četvrtine u odnosu na prethodnu godinu zbog geopolitičkih nestabilnosti te niza neuspjelih inicijalnih javnih ponuda (IPO), dok su i izgledi za 2017. neuvjerljivi, piše Reuters,

Kompanije su prikupile 648,9 milijardi dolara svježeg kapitala tijekom 2016., u odnosu na 873 milijarde godinu prije, pokazuju podaci grupe za financijske informacije Thomson Reuters.

Iznos kapitala prikupljenog putem inicijalnih javnih ponuda je u padu za gotovo trećinu, na 130,6 milijardi dolara, unatoč tome što su u kasnijoj fazi godine dionički indeksi dosegnuli rekordne razine.

“Tržišta su ove godine bila promjenjiva. Bilo je slučaja kada su inicijalne javne ponude pokrenute, no nisu završene, kao što je bilo i manje ponuda prava”, kaže Achintya Mangla, voditelj tržišta kapitala za Europu, Bliski Istok i Afriku u JP Morganu. koji je u svjetskom vrhu u ponudama za vlasničko preuzimanje i incijalnim javnim ponudama.

“2017. će također biti nesigurna i promjenjiva, očekujem da će inicijalne javne ponude biti na razini ove godine”, dodaje.

Najveća ovogodišnja inicijalna javna ponuda, ona Postal Savings Bank of China (PSBC), održana je u rujnu, a nakon toga cijena dionice je pala više od 10 posto.

Pad cijene dionica dogodio se i nakon dvije najveće europske inicijalne javne ponude, one financijske kompanije Nets i energetske kompanije Innogy.

Tržišna promjenjivost kriva je i za neka otkazivanja ponuda, koje obično zahtjevaju minimalno mjesec dana kako bi se provele. U Europi su se inicijalne javne ponude u svom obujmu više nego prepolovile u odnosu na 2015.

Taj trend bi se mogao nastaviti i u 2017., s obzirom na izbore u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj, kao i zbog britanskog službenog pokretanja procesa napuštanja EU.

Međutim, u tijeku su pripreme za veći broj velikih poslova koji bi mogli u slijedećoj godini podići aktivnost na europskim tržištima kapitala.

Španjolska telekomunikacijska tvrtka Telefonica angažirala je banke UBS, Morgan Stanley i Barclays kao globalne koordinatore za izlistavanje ponude dionica svoje britanske kompanije O2, čime bi se moglo prikupiti preko 12 milijardi dolara.

Također, velike poslove bi mogle predstavljati planirana inicijalna javna ponuda Siemensove podružnice u zdravstvenoj industriji, kao i Bayerovo prikupljanje kapitala za financiranje preuzimanja Monsanta.

Banka Unicredit, pak, planira prikupiti 13 milijardi eura u najvećoj ponudi dionica u Italiji, kako bi ojačala svoju bilancu i zaštitila se od šire bankarske krize.

Banka Credit Suisse ima za cilj izlistitati na burzi svoje domaće poslovanje kako bi prikupila 4 milijarde švicarskih franaka, a i Deutsch Bank je objavila kako istražuje opcije za jačanje svog kapitala.

(Hina)