Pošto su ustanovili da se mikroplastika infiltrirala u sve dijelove našeg svijeta – oceane, zemlju, zrak i hranu te otkrili sićušne tragove plastike u ljudskoj stolici, znanstvenici su nedavno otkrili prisutnost tih sitnih čestica i u unutarnjim ljudskim organima i u tkivu.

Tim američkih znanstvenika koji je proučavao ljudske organe, u svih je 47 ispitanih uzoraka otkrio kontaminaciju mikroplastikom, objavilo je u ponedjeljak Američko kemijsko društvo, dodajući da je riječ o prvome istraživanju ovog tipa.

Njihova je studija uslijedila nakon one provedene 2018. na Medicinskom sveučilištu u Beču, kad je mikroplastika otkrivena u stolici svih osam sudionika istraživanja koji su prethodno konzumirali hranu zapakiranu u plastičnu ambalažu ili su pili iz plastičnih boca.

U posljednjem provedenom istraživanju znanstvenici su pronašli mikroplastiku i nanoplastiku u uzorcima uzetim iz pluća, jetre, slezine i bubrega – organa za koje je vjerojatno da su joj izloženi te da je mogu filtrirati ili na sebe mogu ”privući” takve sitne čestice.

Otkrili su desetke vrsta plastičnih komponenti, uključujući polietilen koji se koristi za izradu plastičnih vrećica i polietilen tereftalat (PET) koji se koristi za izradu plastičnih boca.

U svih 47 uzoraka pronađen je i bisfenol A (BPA), kemikalija koja se koristi u izradi ambalaže za pakiranje hrane, unatoč tomu što su stručnjaci odavno upozorili na njezinu štetnost za ljudsko zdravlje.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay