Porez na imovinu traži da se imovina kapitalizira, tj. da taj kapital bude aktivan, a ne mrtav i pasivan. Bogate države imaju dinamizirani kapital kako bi se brže mogla stvarati nova vrijednost. Iz moga kuta gledanja to je bit svih tih poreznih reformi i one će se kod nas događati sve dok ne budemo usklađeni s EU-om. Sve su ostale stvari medijske, političke, populističke

Zahvaljujući velikom iskustvu i više od tri desetljeća provedena u financijskom svijetu investicijskih proizvoda i usluga, Milan Horvat, predsjednik Uprave FIMA-e Plus, definitivno ima sjajan uvid ne samo u događaje na tržištu kapitala nego i u ekonomska zbivanja u Hrvatskoj i svijetu. Svoje znanje redovito nesebično dijeli na LinkedInu, gdje njegove tekstove i analize prati više od 40 tisuća ljudi. Osim o tržištu kapitala i investiranju, s njim smo stoga razgovarali i o cijelom nizu drugih tema, od poreznog sustava, mirovinskih fondova do gospodarskog rasta i potencijalne recesije.

Nedavno je najavljen šesti krug porezne reforme, kojim se želi povećati plaće radnika s nižim primanjima. Kako gledate na te najave?

– Ne gledam to iz tog populističkoga kuta povećanja plaća. Hrvatska je ulaskom u EU ušla u određeni sustav ekonomskih vrijednosti i morat će ih s vremenom usvojiti kao i pravne okvire tog EU sustava. To znači da prije ili poslije moramo uvesti porez na imovinu, koji je ključni kapitalistički porez. I to stoga što porez na imovinu traži da se imovina kapitalizira, tj. da taj kapital bude aktivan, a ne mrtav i pasivan. Bogate države imaju dinamizirani kapital kako bi se brže mogla stvarati nova vrijednost.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay