Svake godine netko tko poznaje nekoga tko iznajmljuje apartmane i kome tijek rezervacija ne ide na ruku prije glavne turističke sezone, upozorava na probleme za hrvatski turizam. Ova godina nije iznimka. Zadnjih tjedana priča se o sezonskim rupama, slabijem bukingu za srpanj i kolovoz, i to većinom u privatnom smještaju. Na društvenim mrežama čitatelji objavljuju komentare da više ne čitaju tekstove o turizmu u predsezoni.

Niti ih tko može kriviti. Osim što se prosječnom čitatelju već vrti u glavi od brojanja turista i vozila na cestama (a brojalica je tek počela), na jesen sve završi pričom o rekordnoj turističkoj sezoni, a iznajmljivač koji je kukao potpisuje ugovor o kupnji stana u metropoli.

No ove godine uistinu upalio alarm, ne zbog broja gostiju već mogućnosti da će ovo biti presudna sezona u kojoj će nam se rentijerska (ne) logika napokon obiti o glavu. Već godinama turistički stručnjaci upozoravaju na prekomjernu količinu obiteljskog smještaja koji se gradi bez plana i kontrole, s minimalnim poreznim opterećenjem, a Strategija o održivosti hrvatskog turizma stiže, izgleda, prekasno.

U posljednjih godinu dana povećali smo kapacitete u privatnom smještaju za 63 tisuća novih kreveta, ako zbrojimo komercijalni i nekomercijalni smještaj u domaćinstvima. U dvije godine broj kreveta je narastao za vrtoglavih 126 tisuća.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay