U pripremi su brojni projekti geotermalnih elektrana, vjetroelektrana, solarnih elektrana i onih na bioplin i biomasu. Osim projekata koji su zreli za realizaciju, višestruko je više, do nekoliko tisuća megavata, onih koji su u ranoj fazi razvoja

Nedavno je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo odluke o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Riječ o geotermalnim elektranama koje će dati doprinos održivoj, čistoj i, što je najvažnije, stabilnoj proizvodnji električne energije, ali ne nedostaje projekata za proizvodnju struje i iz drugih izvora.

Milijarde na čekanju

Na 75 postojećih bušotina koje su se bušile u svrhu istraživanja nafte i plina potvrđen je geotermalni potencijal, ali još je važnije napomenuti da panonski bazen u Hrvatskoj ima za čak 60 posto viši geotermalni gradijent od europskog prosjeka, iz kojeg možemo dobiti, vele u Agenciji, stotine megavata. U Agenciji naglašavaju da geotermalne elektrane mogu raditi 24 sata i s kapacitetom do 95 posto, a koliko su efikasne pokazuje podatak kako je u Hrvatskoj u svibnju 2019. proizvodnja iz solarnih i geotermalnih elektrana bila jednaka, ali napominju da je instalirana snaga solarnih elektrana pet puta viša od ove geotermalne (10 megavata/53,4 megavata).

Dosta je projekata u pripremi (poput spomenutih geotermalnih istraživanja), no gledamo li samo one koji su došli u fazu izdavanja građevinske dozvole, za vjetroelektrane (VE) je ukupni kapacitet veći od 400 megavata, više od 200 megavata je iz solarnih elektrana (SE) te nekoliko desetaka megavata iz bioplina i biomase.

Cijeli Liderov prilog Energetika možete BESPLATNO preuzeti OVDJE

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay