Povećanje minimalne plaće donijelo je dobru vijest i za studente koji tijekom školovanja rade preko student-servisa jer od 1. siječnja satnica s 26,56 kuna raste na gotovo 30 kuna, točnije 29,30, piše u subotu Večernji list.

Satnica za studente je, naime, vezana uz prosječnu plaću, a izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće podijeli sa 160. Vlada je 28. studenog donijela odluku da minimalna bruto plaća od 1. siječnja poraste s 4250 na 4687,50 kuna.

Voditeljica Student servisa Studentskog centra Varaždin Sonja Nidogon Višnjić kaže da podržavaju usklađivanje minimalne studentske satnice s bruto minimalnom plaćom u Hrvatskoj jer smatraju da studentski rad treba biti adekvatno plaćen i vrednovan.

Objašnjava da poslodavci traže studente koji imaju dosta slobodnog vremena, koji mogu raditi kontinuirano tijekom dulje vremena, posebno kada je riječ o pomoćnim poslovima u proizvodnji, skladištu ili ugostiteljstvu, kako bi mogli uskladiti tjedne ili mjesečne rasporede i znati unaprijed kada mogu računati na studentsku radnu snagu. Dodaje da su uvijek traženi i cijenjeni i studenti i iz ICT područja rada, koji rade na stručnim poslovima.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com