ZAGREB, 13. siječnja 2017. (Hina) – Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da podržava usvajanje akta Europske komisije (EK) kojim se domaćim proizvođačima terana omogućava daljnje korištenje naziva te vinske sorte.

“Uz obvezu poštivanja europskih pravila, smatramo da hrvatski proizvođači vina imaju pravo korištenja naziva vinske sorte teran prilikom označavanja vina, kao što je i predviđeno u tehničkoj dokumentaciji za zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI) Hrvatska Istra”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Napominju da je korištenje naziva sorte koja je identična nazivu ZOI-a za vino omogućeno EU pravilima pod ograničenim uvjetima i ta se praksa koristi u svim EU zemljama koje proizvode vino.

Iz Ministarstva navode da je teran, sorta vina uvrštena na sortnu listu OIV (Svjetska organizacija za vino) te je priznata zakonodavstvom RH od 1991. ali i ranije u pravnim aktima bivše SFRJ – i već tada se koristila oznaka teran, pa je praksa označavanja nastavljena i u novo uspostavljenim državama nakon raspada Jugoslavije.

Iz tih razloga Hrvatska je zatražila izuzeće prije pristupanja EU kao i pravo za nastavak korištenja naziva vinske sorte teran kod označavanja hrvatskih vina. Taj zahtjev bio je obrazložen velikim brojem povijesnih i tehničkih dokaza, ističu iz Ministarstva.

Napominju i kako se navedene činjenice te posebno već postojeća praksa označavanja u vrijeme pristupanja u punopravno članstvo ne mogu ignorirati u svrhu očuvanja legitimnih prava hrvatskih proizvođača kako oni ne bi bili u nepovoljnom i diskriminatornom položaju.

“Republika Hrvatska u potpunosti podržava usvajanje zakonodavnog akta EK kojim se pojašnjavaju uvjeti pod kojima se naziv teran kao naziv vinske sorte može koristiti kod označavanja hrvatskog vina zaštićene oznake izvornosti “Hrvatska Istra””, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

EK pripremila akt

Europska komisija (EK) potvrdila je u petak da je pripremila akt kojim bi se hrvatskim vinarima u Istri omogućilo da i dalje prodaju vino pod imenom teran, izazvavši nezadovoljstvo Slovenije koja je to ime zaštitila zemljopisnom oznakom podrijetla.

EK je nakon sastanka slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana s povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom u četvrtak navečer objavila da je pripremila nacrt delegiranog akta, kojim bi se hrvatskim vinarima dopustila iznimka u korištenju imena teran.

Slovenija je prije ulaska Hrvatske u EU zaštila na razini Unije teran kao slovenski proizvod, što znači da nitko osim slovenskih proizvođača ne može prodavati vino pod tim imenom.

Hrvatska se na to žalila ističući da Slovenija nije imala pravo zaštiti teran jer se u slovenskoj Istri proizvodi vino pod imenom teran iz sorte grožda refošk, a u hrvatskoj Istri iz sorte teran.

Hrvatski enolozi ističu da su DNK analize pokazale da su refošk i teran dvije potpuno različite sorte grožđa, dok u Sloveniji tvrde da je riječ o genetski istoj sorti koja se različito naziva.

“Komisija je nakon sastanka povjerenika Hogana i ministra Židana objavila da je pripremila nacrt delegiranog akta kojim bi se hrvatskim proizvođačima, uz određene uvjete, dopustila uporaba imena teran.

“Tom promjenom priznaje se činjenica da je teran također sorta grožđa u Hrvatskoj. Prema pravilima EU-a, može se uvesti ograničena iznimka za uporabu imena sorte grožđa koje koincidira sa zaštićenom oznakon podrijetla”, kažu u Komisiji.

Prema EK-u, hrvatski teran bi na etiketama imao natpis Hrvatska Istra, a ispod toga, manjim slovima pisalo bi teran.

Komisija dodaje da će na zahtjev ministra Židana u ponedjeljak, 16. siječnja, na sastanku posebnog Odbora za poljoprivredu objasniti sva pravna pitanja u vezi s ovim slučajem.

Da bi Slovenija zaustavila usvanje delegiranog akta, morala bi prikupiti kvalificiranu većinu u Vijeću EU-a, što znači da bi za to trebalo glasati 55 posto država članica, u kojima živi najmanje  najmanje 65 posto ukupnog stanovništva Unije.

Ministar Židan je rekao da EU s delegiranim aktima može u svoje zakonodavstvo unositi samo manje tehničke preinake.

On je nakon razgovora s Hoganom izrazio nezadovoljstvo i ponovio kako ne kako ne isključuje tužbu protiv EK-a ako se pokaže da ona u sporu favorizira Hrvatsku.

Židan je i prije razgovora s Hoganom rekao da  postoje ozbiljne sumnje da su EK i Hrvatska tijekom hrvatskih pristupnih pregovora došle do dogovora kako zaobići slovensku zaštitu njenog terana budući da se teran proizvodi i u hrvatskoj Istri.

(Hina)