ZAGREB, 13. siječnja 2017. (Hina) – Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u petak u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore (HGK) Lukom Burilovićem i potpredsjednicima Želimirom Kramarićem, Mirjanom Čagalj i Tomislavom Radošem, a razgovaralo se o stvaranju jednostavnijih i konkurentnijih uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, izvijestili su iz Vlade.

Uz predsjednika Vlade na sastanku su bili potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

Na sastanku su predstavljene aktivnosti HGK-a u cilju rasterećenja gospodarstva i stvaranja učinkovitijih usluga svojim članicama, kojih je više od 110 tisuća.

Razgovaralo se i o unaprjeđenju suradnje HGK-a i Vlade, kako bi se stvorili jednostavniji i konkurentniji uvjeti poslovanja u Hrvatskoj.

Istaknuto je kako HGK podržava provođenje strukturnih reformi u gospodarstvu i Vladin Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva.

U tom kontekstu govorilo se o konkretnim aktivnostima, kao što su uvođenje modela podrške izvozu i privlačenje investicija, odnosno internacionalizacija HGK-a kroz suradnju HGK, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, navodi se u priopćenju.

Predstavljeni su i strateški ciljevi HGK-a u razdoblju od 2017. do 2022. godine pri čemu je posebno istaknut razvoj gospodarske mreže informacija, edukacija i internacionalizacija tržišta.

Burilović je nakon sastanka novinarima ispred Banskih dvora izjavio kako su u Vladi predstavili strategiju koju je skupština HGK-a usvojila krajem prošle godine.

“Pojasnili smo sve one reforme koje smo napravili u zadnje dvije godine, ali prije svega smo predstavili projekte koje kanimo napraviti u okviru naše strategije i u periodu od naredne četiri godine”, kazao je Burilović te dodao  kako su svi projekti vezani uz jačanje gospodarstva, internacionalizaciju i jačanje konkurentnosti.

Podsjetio je kako je njegovim dolaskom na čelo HGK-a (2014. godine) gotovo prepolovljen proračun, a Komora se odrekla velikog dijela članarine i potpuno ukinula doprinos.

“Naš je cilj, i idemo prema tome, samofinanciranje. Plan je da do 2022. godine udio članarina našim prihodima bude oko 50 posto, a ostalih 50 posto iz vlastitih prihoda i sredstva EU-a, kazao je Burilović.

Podsjetio je kako 97 posto članica HGK danas plaća 42 kune članarine mjesečno.

Na pitanje može li potvrditi da je on novi član Nadzornog odbora Podravke, Burilović je rekao kako je takav prijedlog, ali da treba pričekati skupštinu zakazanu za 21. veljače.

“Takav je prijedlog, ali ostavimo to do 21. veljače, kada je skupština Podravke”, kazao je.

Na pitanje hoće li se onda mijenjati i Uprava odgovorio je: “O tom – po tom.”

Podravka je početkom ovog tjedna putem Zagrebačke burze objavila da je glavnoj skupštini, koja će se održati 21. veljače, predložen izbor dvaju članova nadzornog odbora i to Luke Burilovića i Sande Fuček Šanjić, na četverogodišnji mandat.

(Hina)