Predstavnici vodećih ekonomija zemalja G20 obvezali su se na samitu u Saudijskoj Arabiji da će brže riješiti velike razlike oko oporezivanja velikih tehnoloških tvrtki.

Virtualnu konferenciju, čiji je domaćin bila Saudijska Arabija, obilježila su neslaganja SAD s Velikom Britanijom, Francuskom i drugim ključnim saveznicima u ovom pitanju, prenosi Reuters.

Britanija, Francuska i druge ključne članice G20 već su usvojile ili razmatraju to učiniti, mjere oporezivanja lokalnih operatera kao način da države dobiju udio od dobiti velikih tehnoloških kompanija.

Kritičari smatraju da velike tvrtke ubiru ogromne prihode preko lokalnih tržišta, dok SAD i dalje ostaju pri stavu da porezi diskriminiraju tehnološke gigante kao što su Google, Facebook i Apple Inc.

Trumpova administracija ovog mjeseca pojačala je pritisak na Francusku zbog 3% poreza na digitalne usluge, rekavši da će uvesti dodatne carine od 25% na francuski uvoz u vrijednosti od 1,3 milijarde dolara, ali i da će odložiti provedbu tog koraka.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay