Zbog korona-krize i zatvaranja granica prepolovio se šoping hrvatskih građana u susjednoj BIH, piše Slobodna Dalmacija.

Od sredine lipnja otkako je BIH dopustila ulazak s osobnom iskaznicom bez obveze samoizolacije, živnule su trgovine i benzinske crpke s hercegovačke strane granice. 

Osim prehrambenih potrepština i goriva, hrvatski državljani u BiH kupuju i lijekove, poglavito one koji se kod nas ne mogu nabaviti bez recepta, a u Hercegovini su jeftiniji i mogu se bez ikakvih problema kupiti. Lijekovi za svakodnevnu upotrebu, primjerice sprejevi za nos i analgetici, paracetamol i ibuprofen su tridesetak posto jeftiniji.

U BiH se odlazi i automehaničarima kada treba popraviti automobil, a često se preko granice kupuju i autodijelovi, posebno automobilske gume. Otkako je zavrućilo u Hercegovini se može uraditi i servis autoklime te izmjena plina, koja košta 20 KM-a (80 kuna), što je itekako povoljnije u odnosu na cijene u Hrvatskoj. A u Hercegovinu se ide i po cigarete, gdje se na jednoj šteki može uštedjeti i do 50 kuna, isto koliko i na spremniku eurosupera 95, koji se najčešće tankira s druge strane granice.

Zanimljivo je da se sve češće u Hercegovinu ide i po rezani duhan te brojni Dalmatinci u kućnoj radinosti motaju cigarete. Tako se na rezanom duhanu po kilogramu može uštedjeti i do 60 kuna. Dobre uštede hrvatski državljani naprave i kupovinom piva i mineralne vode. Naime, gajba piva košta osamdesetak kuna, a mineralne tridesetak kuna što je značajno jeftinije negoli u Hrvatskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay