Hoteli se jedva pune za 15 posto, pad zračnog prometa je i do 90 posto. Zemlji prijeti još veća recesija od 2011. godine.

Grčka je kao turistička destinacija preuzela rizik otvaranja zemlje nakon što je epidemija koronavirusa stavljena pod kontrolu u lipnju. Jasno je i zašto – turizam čini više od petine BDP-a zemlje i zapošljava više od četvrtine radne snage. No, s dolaskom stranih putnika izbila su nova žarišta zaraze, a Grčka se pritom i nije značajnije osladila inozemnim eurima.

Prošlog tjedna reagirala je i grčka vlada. Pooštrili su i uveli nova ograničenja zbog upozorenja epidemiologa o raširenosti infekcije koji se pretvorio u drugi val zaraze  – uzrokovan, kako kažu, dolaskom posjetitelja iz stranih zemalja. 

Štoviše, mnogi radnici u turizmu smatraju da je pitanje otvaranja zemlje bilo pitanje odabira između koronavirusa ili gladi. 

– Nažalost moramo tako postupati jer se čini da će opasnost od koronavirusa biti manja od opasnosti od njegovih učinaka na gospodarstvo. Morat ćemo odabrati koronavirus ili glad – rekao je Savvas Pagonakis, vlasnik hotela na otoku Rodos.

Ali gospodarski poticaj do sad nije urodio plodom. Neki hotelijeri su započeli s rezervacijama 30 posto kapaciteta, a sada su one upola manje. Hoteli na kopnu su, prema navodima lokalnih hotelijera, popunili samo četvrtinu kapaciteta. Niskobudžetna avionska kompanija EasyJet krenula je sa šest letova tjedno u Grčku, a sada je pala na tri. U lipnju je dolazak zračnih putnika u Grčku smanjen za 93 posto – u brojkama, to iznosi 588.186 putnika ove godine u odnosu na 8.4 milijuna lani. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay