ZAGREB, 2. siječnja 2017. (Hina) – Prihodi od stranih gostiju u prvih su devet mjeseci prošle godine iznosili 7,9 milijardi eura, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo turizma, u kojem očekuju da će turistička potrošnja stranih i domaćih turista u cijeloj 2016. premašiti 9,5 milijardi eura. 

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet mjeseci 2016. godine prihodi od turizma, odnosno od stranih gostiju iznosili su 7,9 milijardi eura, što u odnosu na isto razdoblje 2015. godine predstavlja rast od 8,3 posto ili 603,3 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Po podacima Ministarstva turizma, u prvih devet mjeseci prošle godine udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u iznosio je 23,1 posto, što u odnosu na isto razdoblje 2015. porast udjela od jednog postotnog boda.

Podaci HNB-a za treće tromjesečje 2016. godine, odnosno od srpnja do rujna, pokazuju da je realizirano 5,46 milijardi eura prihoda od stranih gostiju, što u odnosu na isto razdoblje 2015. rast za 9 posto ili 450,1 milijuna eura. Udio prihoda od putovanja u BDP-u u trećem tromjesečju iznosio je 43,2 posto, što je za 2,4 postotna poena više nego u trećem tromjesečju prethodne godine, navode iz Ministarstva.

Osvrćući se na podatke o ostvarenim prihodima od stranih turista u prvih devet mjeseci prošle godine, ministar turizma Gari Cappelli ističe kako se u čitavoj 2016. godini očekuje više od 9,5 milijardi eura prihoda, ako se pridoda i turistička potrošnja domaćih gostiju.

“Zadali smo si za cilj realizaciju prihoda u turizmu od 14 do 15 milijardi eura do 2020. godine. Sljedeće godine očekuje nas 800 milijuna eura novih investicija i projekti namijenjeni produljenju sezone kroz koje možemo ostvariti još bolje rezultate u vidu turističke potrošnje i time se približiti našem cilju”, izjava je ministra Cappellija koja se prenosi u priopćenju.

(Hina)