Dobar dio slobodnih mjesta, očekivano, preostao je u trogodišnjim strukovnim školama, a ono što posebno iznenađuje za Dalmaciju – brojna nepopunjena mjesta odnose se na školovanje za zanimanja (trogodišnja) kuhar i konobar, i to osobito u otočnim školama! Od Zadarske do Dubrovačko-neretvanske županije situacija je prilično loša. Recimo, u Srednjoj školi Bartula Kašića na otoku Pagu u Zadarskoj županiji bilo je ponuđeno 14 mjesta za upis budućih kuhara, a slobodno za jesen je 9 mjesta, dok je od deset mjesta za konobara nepopunjeno ostalo čak njih sedam. U Srednjoj školi Vela Luka na Korčuli za trogodišnje školovanje kuhara bilo je predviđeno 15 upisnih mjesta, a slobodno za jesen ostalo je njih 11.

– Žao nam je zbog toga jer smo dosta uložili u promociju tog zanimanja, otvorili smo i novi praktikum. To je deficitarno zanimanje, a vidimo da je i u široj javnosti ono postalo popularno, snimaju se televizijski showovi i slično. Ali, nama se dogodilo da je ove godine nešto malobrojnija generacija učenika osmih razreda iz naše baze u Osnovnoj školi Vela Luka, samo 34 učenika završila su osmi razred. Imamo na otoku još dvije srednje škole, osim toga dio učenika nastavlja školovanje u Dubrovniku, Splitu. Sve ovisi o generaciji – prepričava Ofelija Dragojević, ravnateljica Srednje škole Vela Luka. Međutim, dodaje ona, nije u pitanju samo to.

– Općenito, roditelji i djeca češće se odlučuju za četverogodišnja zanimanja jer to otvara mogućnost odlaska na fakultet. Trogodišnja zanimanja još se uvijek gledaju kao manje vrijedna, ne samo za kuhara. Fale nam meštri svih vrsta. U našoj školi, na primjer, već dvije godine ne upisujemo brodske mehaničare jer je interes nikakav – kaže O. Dragojević.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr