Sve manje diplomiranih studenata prvo zaposlenje pronalazi u struci, sve ih se više zapošljava u javnom sektoru, a studiji ih bolje pripremaju za nastavak obrazovanja nego za pronalazak posla, zaključci su istraživanja Agencije za znanost i visoko obrazovanje o zapošljivosti studenata koji su završili studij u ak. god. 2018./2019.

– Velik dio studenata, njih 63 posto, ne zapošljava se u struci. Jedan je razlog taj što nisu upisali dobre fakultete, a drugi što se fakulteti nisu dobro prilagodili potrebama tržišta rada. To nam govori da usklađenost između tržišta rada i onog što se uči na fakultetu nije dobra – rekao je profesor i autor analize Matko Glunčić i istaknuo da u Hrvatskoj nemamo sustav praćenja karijere od vrtića do fakulteta.

– Djeca nisu sigurna što je njihov poziv. S osamnaest godina dođu na fakultet, silom prilika ga završe i onda ne žele raditi u tom području – objasnio je Glunčić.

Poslodavci ‘uzimaju’ studente

Alarmantan je i podatak da pet posto diplomiranih studenata odmah nakon završetka studija odseli u inozemstvo, što je porast u odnosu na 2017. godinu prije od 4,2 posto. Šezdeset posto zaposli ih se u roku od godinu dana, 20 posto ih nastavi studirati, a 15 posto ih ostane nezaposleno.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay