Plaća za veljaču još nema za sve škverane, iako su neki ponešto i dobili, ali o takvim stvarima nitko javno rado ne govori. Evo nam i Uskrsa, a splitski metalci teško mogu očekivati da će im tvrtka Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita, poslati kući na čekanje bušte po blagdanskom zeki ili piliću. A lijepo bi bilo makar po par šarenih jaja…

Nitko točno ne zna ni koliko radnika čeka poziv da se vrate na posao, nakon što im je gazda ugasio brodograđevne pogone prije dva tjedna. Pritisnut manjkom likvidnosti i u nadi da će mu uskočiti država, odnosno HBOR, sa 60 milijuna eura kredita, budući da VTB, banka u ruskom vlasništvu, to ne može učiniti zbog međunarodnih sankcija nametnutih Moskvi. Tako barem tumači Debeljak.

Sudeći po šturim službenim informacijama prethodnih dana, u pogonima i uredima radi oko 500 ljudi – završavaju neodgodive poslove, iako se čuje da im već nedostaje materijala – a ostalih 1500 je u zrakopraznom kućnom prostoru. Njima bi trebao biti isplaćivan barem minimalac od 3750 kuna.

A na Trgovačkom sudu u Splitu?! Gdje se odavno slijevaju prijedlozi Financijske agencija koja po službenoj dužnosti pravosuđu šalje tvrtke čiji su računi blokirani dulje od 120 dana radi neplaćanja dospjelih obveza. Pisali smo o njima detaljno i više puta u posljednjih godinu, dvije dana.

Trenutačno stanje je sljedeće: od 26 Brodosplitovih tvrtki za koje je predložen stečaj – a formalne kriterije ispunile su još u studenom i prosincu – privremene stečajne upravitelje dobilo je njih osam: Brodska i ostala oprema, Brodograđevni institut, Čišćenje objekata, Čelik radnici, Skelarski radovi, Optimizacija i ekologija, Transportna sredstva i Brodosplit trgovina. Sve kod sutkinje Ane Golub Gruić.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay