Međunarodni monetarni fond (MMF) više je nego udvostručio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini u okruženju posustajanja aktivnosti u velikim gospodarstvima zbog energetske krize i viših troškova zaduživanja.

Hrvatsko gospodarstvo porast će ove godine 5,9 posto, prognozirao je MMF u redovnim jesenskim prognozama za svjetsko gospodarstvo, podigavši procjenu iz proljetnog izvješća za 3,2 postotna boda.

U 2023. aktivnost će usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 3,5 posto, izračunali su MMF-u, prema izvješću objavljenom u utorak. U travnju očekivali su 4,0-postotni rast aktivnosti.

Prošle godine hrvatsko gospodarstvo poraslo je 10,2 posto, za 0,2 postotna boda slabije no što je MMF bio procijenio u travnju.

Prognoze odražavaju teške posljedice koje njemačko gospodarstvo trpi zbog visokih cijena energije potaknutih smanjenim isporukama ruskog plina.

Njveće europsko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti za 1,5 posto, a u idućoj godini MMF mu predviđa blagi pad aktivnosti, za 0,3 posto.

Italija bi u ovoj godini trebala bilježili dvostruko veći rast aktivnosti nego Njemačka, po stopi od 3,2 posto. U 2023. gospodarstvo će također blago pasti, za 0,2 posto, procjenjuju u MMF-u.

U skupini velikih gospodarstava eurozone daleko najsnažniji rast aktivnosti trebala bi i ove i iduće godine bilježiti Španjolska, za 4,3 posto u 2022. i za 1,2 posto u 2023.

Više kamate i lockdown

Američko gospodarstvo trebalo bi ove godine po najnovijoj MMF-ovoj procjeni porasti 1,6 posto, što bi ga gotovo izjednačilo s onime Njemačke, nakon što je MMF snizio srpanjsku prognozu za SAD za 0,7 postotnih bodova.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr