Bruto financijska imovina hrvatskih kućanstava lani je iznosila 79 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 10,9 posto, što je najviši rast u proteklih deset godina. To je izvanredan rezultat.

S neto financijskom imovinom od 14.400 eura po glavi stanovnika Hrvatska je trenutno na 35. mjestu na Allianzovom globalnom popisu najbogatijih zemalja, koji predvodi SAD, pokazuje Allianzovo 13. izdanje izvješća o globalnom bogatstvu objavljenom u srijedu.

Kako je istaknuto u analizi, prošla godina bila je treća godina zaredom u kojoj je globalna financijska imovina zabilježila dvoznamenkasti rast i dosegnula iznos od 233.000 milijardi eura. No, 2022. označava prekretnicu, pri čemu je rat u Ukrajini zaustavio oporavak u razdoblju nakon pandemije bolesti covid-19 i “okrenuo svijet naglavce”.

Uzela je maha inflacija, prisutna je nestašica energenata i hrane, a pooštrena monetarna politika “guši” ekonomije i tržišta, napisali su iz Allianza, apostrofirajući da će bogatstvo kućanstava osjetiti posljedice.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay