Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je najavilo da će krajem siječnja biti objavljen natječaj namijenjen modernizaciji ribarskih luka, vrijedan 311 milijuna kuna.

Objavljen je pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere “Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa”, koji određuje uvjete za dobivanje potpore za modernizaciju postojećih ribarskih luka i iskrcajna mjesta i za koji je namijenjeno 311 milijuna kuna, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Korisnici te potpore mogu biti lučka uprava, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ovlaštenici koncesije za upravljanje lučkim područjem, a moguće je dobiti 100 posto potpore za prihvatljive troškove.

Prihvatljiva su ulaganja vezana uz poboljšanje infrastrukture ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, uključujući ulaganja u objekte za prikupljanje otpada i morskih otpadaka, u cilju povećanja kvalitete, kontrole i sljedivosti iskrcanih proizvoda, povećanja energetske učinkovitosti, doprinošenja zaštiti okoliša i poboljšanja zaštite na radu i radnih uvjeta.

Moguće je i sufinanciranje ulaganja kojima se olakšava usklađenost s obvezom iskrcaja ulova koja proizlazi iz odredbi Zajedničke ribarske politike EU te ona koja doprinose stvaranju dodane vrijednosti nedovoljno korištenim komponentama ulova, objašnjavaju iz Ministarstva.

Po podacima koje iznose, hrvatska ribarska flota broji više od 7.800 plovila, a ribari koriste tek oko 15 od 1.700 kilometara od ukupne dužine obale. Obala koju koriste ribari uglavnom ne udovoljava standardima za iskrcaj izlovljene ribe te je, kako bi se osigurao privez ribarskih plovila i iskrcaj ribe, potrebno modernizirati i opremiti dodatnih tri do sedam kilometara obale. To je nužno radi karakteristika naše flote koja je migratornog karaktera, ističu iz Ministarstva.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock