U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u srijedu su predstavljena projekti kroz koje će se u sljedeće tri godine digitalizirati sve ključne javne usluge u pomorskom prometu s ciljem da se administrativno rasterete svi sudionici tog prometa.

Na konferenciji o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac istaknula je da je cilj tih projekata administrativno rasterećenje u logističkom lancu prijevoza tereta u lukama te učinkovitije praćenje podataka o broju putnika, broju isplovljavanja brodara i sl.

Na konferenciji je predstavljena druga faza razvoja projekta Cimis, kroz koje se elektronički evidentira dolazak i odlazak brodova te razmjena podataka o brodovima, teretu i putnicima.

“Taj sustav omogućava da se kroz jedinstveno sučelje svi administrativni poslovi koji se za brodove moraju provesti u luci mogu obaviti putem elektronskog sučelja. U sljedećoj fazi razvoja, kroz razvoj novog servisa Cimisnet, integrirat ćemo se i sa carinskim službama, policijom, zdravstvenim službama i sl. na način da se kroz jedinstveno sučelje obavljamo čitav taj postupak na efikasniji i brži način”, kazala je Markovčić Kostelac.

S projektom uspostave jedinstvenog nacionalnog lučkog informacijskog sustava, za čiju je provedbu osigurano 12 milijuna kuna bespovratnih EU sredstva, zajedničkom će se suradnjom resornog ministarstva, Carinske uprave, lučkih uprava Rijeka i Ploče uspostaviti jedinstvena informacijska platforma za razmjenu i obradu podataka.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Shutterstock