Zastoji u poslovanju i cyber incidenti predstavljaju vodeće ovogodišnje globalne poslovne rizike, dok u Hrvatskoj najveći rizik i ovaj put prijeti od promjena zakonodavnog i regulatornog okvira, pokazuje Allianzov barometar rizika za 2018. godinu.

Kako se navodi u izvješću, rizik promjena zakonodavnog i regulatornog okvira značajan je i na nekim drugim tržištima, no u Hrvatskoj on je najizraženiji, sa 48 posto u 2018. te s 57 posto u 2017., po čemu nam je slična još samo Grčka.

Direktorica sektora za aktuarske poslove i upravljanje rizicima iz Allianza Zagreb Marija Kazija Krizmanić napominje kako to nije iznenađujuće, s obzirom da se o nesigurnom i nepredvidivom okviru za poslovanje u Hrvatskoj govori već niz godina, a poduzete mjere ne daju vidljive rezultate.

“Za poduzetnike i poslodavce u Hrvatskoj eliminacija, odnosno smanjivanje ovog rizika kroz promjene i reforme koje se očekuju od Vlade ostaje jedan od prioriteta”, kaže Krizmanić.

Kako navodi, aktivnosti Vlade odražavaju se i na procjene drugih rizika pa su tako nastavak ekonomskog rasta i pozitivni pomaci u fiskalnoj konsolidaciji rezultirali nižom procjenom makroekonomskih rizika, pa za ovu godinu iznose 26 posto u odnosu na 38 posto lani, a zabilježen je i pad rizika tržišnih kretanja, sa 47 posto prošle godine na 36 posto ove, čime zauzimaju drugo mjesto na listi.

Percepcija rizika vezanih uz prirodne katastrofe u 2018. na hrvatskom tržištu zabilježila je značajan porast, zauzevši treće mjesto s 32 posto, u odnosu na peto mjesto i 19 posto lani.

Klimatske promjene po prvi su puta ušle na listu najvećih korporativnih rizika, a sa 16 posto su zauzele sedmo mjesto. Zastoj u poslovanju, koji uključuje smetnje i propuste u lancu opskrbe, također je novi na listi te s 22 posto zauzima peto mjesto, a novi je i gubitak ugleda ili vrijednosti tržišne marke, s 12 posto na devetom mjestu.

Istodobno, porasla je i svijest o rizicima koje donose cyber incidenti, s 15 posto lani na 20 posto ove godine, iako smo u ovom segmentu, kao i u zastojima u poslovanju, ispod prosjeka u ostatku svijeta.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock