NEW YORK, 16. siječnja 2017. (Hina) – Agencija Moody’s pristala je platiti 864 milijuna dolara u nagodbi s američkim saveznim i državnim vlastima kako bi se izbjegao sudski proces u vezi rejtinga koje je ta agencija držala za rizične hipotekarne vrijednosnice, čiji je kolaps doveo do globalne financijske krize 2008. godine.

Moody’s je taj dogovor postigao s američkim ministarstvom pravosuđa, 21 državom i Kolumbijskim distriktom kako bi se riješio optužbi da je pridonio najvećoj financijskoj krizi od Velike Depresije, poručilo je u petak ministarstvo pravosuđa.

“Moody’s se nije pridržavao vlastitih standarda za kreditni rejting i nije se držao obećanja o transparentnosti uoči Velike recesije”, priopćeno je.

Sličnu nagodbu najveća svjetska rejting agencija Standard & Poor’s postigla je s američkim vlastima 2015. godine, kada je pristala platiti 1,375 milijardi dolara.

Druga po veličini svjetska rejting agencija Moody’s sada je poručila da će 437,5 milijuna dolara kazne platiti ministarstvu pravosuđa, a 426,3 milijuna podijelit će 21 država i Kolumbijski distrikt.

Agencija je poručila i to da nagodba ne sadrži nalaze o kršenju zakona, kao i da je prihvatila mjere za osiguranje integriteta određivanja kreditnih rejtinga ubuduće.

Ovom nagodbom završena je istraga ministarstva pravosuđa bez potrebe za saveznom tužbom.

Velike banke u SAD-u godinama su prodavale klijentima rizične hipotekarne vrijednosnice, koje su nakon pada cijena nekretnina izgubile velik dio vrijednosti. To je 2008. dovelo do golemih gubitaka u američkom bankarskom sustavu, što se proširilo i na mnoge druge banke izvan SAD-a i pogurnulo američko gospodarstvo u recesiju.

(Hina)