PARIZ, 16. siječnja 2017. (Hina) – Talijanska Luxottica, proizvođač naočala Ray Ban i Oakley, i francuski proizvođač optičkih leća Essilor dogovorili su spajanje vrijedno 46 milijardi eura, čime će nastati globalna sila u industriji naočala.

O tom dogovoru o spajanju, jednom od dosad najvećih u Europi, te su kompanije izvijestile u ponedjeljak, navevši kako će 81-godišnji osnivač Luxottice Leonardo Del Vecchio preko obiteljske holding kompanije Delfin preuzeti udjel od 31 do 38 posto u novospojenoj kompaniji.

Del Vecchio, koji se na čelo Luxottice vratio prije dvije godine, nakon što je desetak godina bio odsutan s poslovne scene, bit će izvršni direktor i izvršni predsjednik spojene kompanije, koja će se zvati EssilorLuxottica i čije će dionice biti uvrštene na burzi u Parizu.

Luxottica, čija tržišna vrijednost doseže 24 milijarde eura, i Essilor, koji vrijedi 22 milijarde eura, već su prije dvije godine pregovarali o spajanju, no tada nije postignut dogovor.

Tržište naočala i leća već godinama brzo raste i u 2015. vrijedilo je oko 100 milijardi dolara, procjenjuje konzultantska kompanija Grand View Research. Očekuje da će to tržište i dalje brzo rasti zbog starenja stanovništva, sve većeg broja ljudi s problemima vida i sve veće svijesti o potrebi da se oči čuvaju.

(Hina)