MOST traži konsenzus oko zakona koji pomaže građanima i poduzetnicima u energetskoj tranziciji.

Most nezavisnih lista predstavio je prijedlog Zakona o mikrosolarima koji će uputiti u saborsko savjetovanje u petak. Prijedlog zakona je posebno namijenjen malim kupcima električne energije, građanima, malim i srednjim poduzetnicima koji upravljaju cijenom energije i svojom energetskom budućnošću, što je važan korak prema energetskoj neovisnosti, a protiv energetskog siromaštva.

Mali i mikro poduzetnici bi u propisanim administrativnim rokovima od 15 dana dobili mogućnost izmjene svojih elektroenergetskih uvjeta, administrativni aparat smanjio u korist poduzetnika i oni bi mogli samostalno, a jednostavno upravljati svojom potrošnjom energije, za vlastite potrebe.

Prema podacima HROTE-a, nakon 10 godina tek je 115 fizičkih osoba u sustavu poticaja koje proizvode energiju iz fotonapona za svoje potrebe, što je poražavajuće, naglašavaju u MOST-u i traže politički konsenzus svih stranaka oko ovog zakona za koji drže da će imati veliki multiplikativni efekt.

Mostovci tvrde kako bi se ovim Zakonom 10.000 siromašnih domaćinstava dugoročno smanjio račun za električnu energiju. “Građani, mali poduzetnici izdvajaju milijardu kuna za obnovljive izvore energije, a samo 115 osoba na području cijele Hrvatske zadnjih 10 godina je iskoristilo mogućnost da se priključi na fotonaponski sustav. Država dodatno na to izdvaja još pola milijarde” istaknuo je Božo Petrov dodavši kako ovakvim zakonskim inicijativama žele učiniti zemlju kvalitetnijom i u kojoj će ljudi htjeti ostati i vratiti se.

Cijeli članak možete pročitati na: energetika-net.com

Foto: Shutterstock