Ako se najgori scenarij i ne dogodi, ključne riječi koje su se pred 350 sudionika ‘Dana velikih planova‘ ponavljale su nesigurnost, volatilnost, manje kredita, investicija i potražnje te rezanje troškova. Kako je to slikovito opisala zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek, ‘ušli smo u zonu nemirnog leta‘

Ove ‘Ekonomalije’ posvećene su analizi poruka koje su poslovnoj zajednici poslali govornici na Liderovoj konferenciji, četrnaestoj po redu, ‘Dan velikih planova’. Mi u Lideru ne volimo se hvaliti, ali se ipak usudimo reći da se još jednom pokazalo kako je ‘Dan velikih planova‘ najutjecajniji i najkorisniji godišnji skup poslovne zajednice u Hrvatskoj.

Tajna uspjeha je u fokusiranosti na davanje relevantnih signala kakvi se ekonomski trendovi mogu očekivati u sljedećoj poslovnoj godini. I koje treba uzeti u obzir pri izradi poslovnih planova.

Hoće li u 2023. u Hrvatskoj biti recesije ili ne? Sve nedoumice i neizvjesnosti poslovne zajednice, poduzetnika i menadžera koji su se okupili u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma mogle su se svesti na to pitanje.

Nikad nije bilo teže prognozirati predstojeću godinu. Zadatak izgleda kao da na ispitu dobiješ sustav deset jednadžbi s 15 nepoznanica. Matematički je to nemoguće riješiti, ali uz poduzetničku nuždu, iskustvo, intuiciju i pravilan odabir signala, tko je ozbiljan u biznisu mora preuzeti rizik, donijeti zaključke i primijeniti ih na svoju tvrtku.

Nesigurnost i volatilnost

Uz veliku dozu opreza, kao zajednički nazivnik, u ovom trenutku moglo bi se reći da se, kad je o Hrvatskoj riječ, u 2023. ne očekuje recesija. Naravno, uz uvjet da rat u Ukrajini ne eskalira izvan njezinih granica i da za Hrvatsku najvažniji partner – Njemačka, ne zaroni u ozbiljnu recesiju.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay