Ako se širenje virusa po Hrvatskoj i Europi nastavi, a otkazivanja putovanja postanu masovna, to bi moglo negativno utjecati na hrvatski turizam, a onda i na cjelokupnu ekonomiju koja o njemu u dobrom dijelu ovisi. Francuska koja, sličnio kao i Hrvatska, ima visoki udio turizma u BDP-u, od oko 8 posto, već sada ima pad broja turista od 30 do 40 posto. Turizam je u Hrvatskoj još značajniji jer čini čak 12 posto BDP-a.

Veljko Ostojić, bivši ministar turizma i direktor Hrvatske udruge turizma, za Index kaže da ne očekuje da će se dogoditi najgori scenarij koji bi doveo do propasti sezone.

“Mislim da je još prerano govoriti o propasti sezone. Naravno da treba biti oprezan, situacija se mijenja iz sata u sat i treba pozorno pratiti što se događa. Prioritet je da se pripremimo koliko možemo, a što će kasnije biti, to nitko ne može procijeniti. Ne očekujem taj najgori, najcrnji scenarij. U svakom slučaju, ono što kao laik u medicinskom području mogu iščitati iz izjava jest da postoji šansa da s porastom temperatura, toplijim vremenom, kao što je to slučaj i s ostalim virusnim oboljenjima, da se epidemija smiri. Vjerujem i nadam se da će se to zaista i dogoditi”, rekao je Ostojić za Index.

Analizirajući ranije slične epizode s izbijanjem virusa (SARS), vrijedi se podsjetiti kako je Svjetska zdravstvena organizacija tada za otprilike 4 mjeseca stavila virus pod kontrolu. Pod pretpostavkom razvoja situacije na sličan način i ovoga puta, te imajući na umu sezonalnost domaćeg turizma koji većinu prihoda ostvaruje u ljetnim mjesecima, stabilnost proračuna nije ugrožena. 

Premda je zdrava doza opreza uvijek preporučljiva, racionalno planiranje prihoda i rashoda proračuna posljednjih nekoliko godina stabilizirali su domaću ekonomiju te u tom kontekstu nije realno očekivati snažne negativne šokove”, odgovorili su nam analitičari Erste banke.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay