Splitsko-dalmatinska županija na dnu je ljestvice jadranskih županija po iznosu BDP-u po glavi stanovnika, a pandemija je dodatno ukazala na sve slabosti i nesigurnosti turizma kao glavne gospodarske grane u ovoj županiji. O tome kako osim turizma unaprijediti i druge gospodarske djelatnosti te je li moguće razvijati industrijski sektor u sinergiji s turizmom, raspravljali su sudionici okruglog stola pod nazivom  Održivost industrijskog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, održanog  u prostorijama AD Plastika.

Glavna direktorica Hrvatskog  udruženje menadžera i poduzetnika – CROMA Danijela Milić primijetila je da se u javnosti nepravedno prešućuju izvrsne industrijske kompanije s područja Splitsko dalmatinske županije te da dominiraju što se tiče gospodarstva vijesti o turističkim noćenjima i investicijama u turističke objekte.

Marinko Došen predsjednik uprave AD Plastik Grupe vjeruje u razvoj industrije i da se industrijska proizvodnja može, jednako  kao u Španjolskoj, usporedo razvijati s turizmom. – Auto industrija je potpuno promijenila i unaprijedila gospodarstvo Slovačke. Radi se o državi koja ima samo nešto više stanovnika nego Hrvatska. Promijenila se u smislu naprednih tehnologija, znanja i svega ostalog. Danas je udjel autoindustrije u ukupnom BDP-u Slovačke jednak udjelu kompletne hrvatske industrije u našem BDP-u. Interes investitora postoji samo im treba osigurati uvjete – kazao je Marinko Došen.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay