DAVOS, 17. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Četrdeset vodećih svjetskih kompanija objavilo je na rubu godišnjeg neslužbenog okupljanja svjetskih političkih i ekonomskih čelnika u švicarskom Davosu da će nastojati smanjiti plastični otpad koji ugrožava globalni ekosustav, posebice u oceanima.

Inicijativa je usmjerena na recikliranje 70 posto plastične ambalaže na globalnoj razini a podržale su je kompanije poput Unilevera, Procter and Gamblea, Coca Cole i Dow Chemialsa. Objavljena je na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) nekoliko dana uoči inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji pokazuje podozrivost prema ekološkim pitanjima.

Ako se nešto hitno ne poduzme, opasno zagađeni oceani sadržavat će do 2050. godine više plastičnog otpada nego ribe, upozoravaju iz inicijative.

Multinacionalne kompanije odazvale su se pozivu britanske nautičarke i filantropkinje Ellen MacArthur i obećale da će više reciklirati plastične materijale i paralelno smanjiti njihovu ukupnu upotrebu.

Tako su iz Unilevera obećali da će se najkasnije do 2025. godine pobrinuti da se njihova plastična ambalaža u cijelosti može “ponovno koristiti, reciklirati ili kompostirati”.

Iz inicijative navode da se 20 posto svjetske proizvodnje polimera može ponovo profitabilno koristiti, a 50 posto se može reciklirati umjesto da uništava okoliš oko odlagališta i ubija živi svijet u oceanu.

Čak i ako se to ostvari, “bez radikalnih promjena dizajna i bez inovacija, preostalih 30 posto plastične ambalaže (odnosi se na težinu) nikada neće biti reciklirano i godišnji će ekvivalent oko 10 milijardi vreća za smeće biti osuđen na deponije ili spalionice”, navode u WEF-u.

Inicijativa „novog načina gospodarenja plastikom“ dobila je široku potporu, u svim privrednim granama primjećujemo snažan početni zamah i prestrojavanje u tom smjeru, kazala je MacArthur, koja redovno sudjeluje na okupljanjima u Davosu, kao i druge slavne osobe, poput glumca Matta Damona.

“Plastika je radni materijal moderne ekonomije – njezina su svojstva zasada nenadmašna”, konstatira Martin Stuchtey, profesor za upravljanje resursima na austrijskom Sveučilištu u Innsbrucku, koji radi na tom programu.

“Uz manje promjene u materijalima, formatima i obradama … ekonomija recikliranja može postati održiva i pokrenuti pozitivnu spiralu… nižih troškova i boljeg dizajna,” naglasio je Stuchtey.

(Hina)