LONDON, 17. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene većine dionica na europskim burzama u utorak su se spustile, ponajviše u rudarskom i automobilskom sektoru, dok investitori čekaju detalje o poziciji Britanije u pregovorima s EU oko Brexita.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko podneva u minusu 0,4 posto. Istodobno, londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 posto na 7.297 bodova, frankfurtski DAX za 0,99 posto na 11.440 bodova, a pariški CAC za 0,74 posto, na 4.846 bodova.

Neizvjesnost oko toga koliko će težak biti izlazak Britanije iz EU ojačala je od protekloga tjedna, spustivši tečaj funte prema dolaru na najniže razine u zadnjih više od tri desetljeća.

“Imam osjećaj da napokon ulazimo u područje u kojem smo mislili da smo bili u lipnju (održan britanski referendum o izlasku iz EU), a razdoblje ‘uobičajnog posla’ primiče se kraju”, kaže Peter Dixon, ekonomist pri Commerzbanku.

Najviše su pale cijene dionica proizvođača sirovina, u prosjeku za 1,2 posto, pod pritiskom nižih cijena metala i jačeg dolara dok tržišta strahuju od teškog “Brexita”, odnosno scenarija po kojem bi Britanija u potpunosti napustila jedinstveno EU tržište i carinsku uniju.

Automobilski sektor je pod pritiskom prijetnji novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o nametanju visokih carina na automobile proizvedene u Meksiku. Cijena dionice Peugeota u minusu je 1,6 posto te je postala najveća gubitnica među sastavnicama CAC indeksa, dok su padovi cijena Volskwagena, Daimlera i BMW-a pritisnuli njemački DAX.

Među dobitnicama ističu se dionice švicarskog proizvođača čokolade Lindta, sa skokom cijene za 5,2 posto, nakon što je izvijestio o porastu prodaje u Europi, Japanu i Brazilu.

Jedini zasad u pozitivnom području među europskim indeksima je talijanski FTSE MIB, poduprt jačanjem cijena dionica banaka poput Banco BPM, UBI Banca, BPER Banca i Unicredit.

“Od talijanskog referenduma o ustavnim promjenama, oporavak tržišta se ubrzao; i dok će trebati vremena da se visina loših zajmova u talijanskim bankama spusti na prosječne razine, niz posljednjih najava banaka trebao bi biti pozitivan korak prema oporavku tržišta”, navode analitičari Goldman Sachsa u bilješci klijentima.

(Hina)