MUENCHEN, 5. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Prirodne katastrofe, uključujući oluje i potrese, prouzročile su u 2016. godini u svijetu štete u ukupnom iznosu od 175 milijardi dolara, najvećem od 2012. godine, objavio je njemački reosiguravatelj Munich Re.

U odnosu na 2015. godinu taj je iznos veći za 67 posto. Nasuprot tome, prošle je godine u prirodnim katastrofama stradalo manje ljudi nego u 2015., ukupno 8.700. U 2015. život je izgubilo 25.400 ljudi.

Najveće su štete prošle godine prema izvješću Munich Rea, objavljenom u srijedu, prouzročili potresi na japanskom otoku Kyushu u travnju, u iznosu od 31 milijarde dolara, i poplave u Kini u lipnju i srpnju, od 20 milijardi dolara.

Najviše je prirodnih katastrofa – njih 160 – zabilježeno u Sjevernoj Americi, navode u njemačkom reosiguravatelju.

U toj je regiji najteže posljedice izazvao uragan Matthew, odnijevši u listopadu samo na Haitiju 550 ljudskih života i prouzročivši materijalnu štetu u iznosu od 10,2 milijarde dolara.

Kanada se pak u svibnju borila s požarima nakon velikih proljetnih vrućina i suša, koje su prouzročile štete od oko četiri milijarde dolara. Ljeto je pak donijelo teške poplave na jugu SAD-a, uz ukupan iznos šteta od 10 milijardi dolara.

U Europi je pak niz oluja u drugoj polovini svibnja i u prvoj polovini lipnja izazvao štete od poplava u iznosu od šest milijardi dolara, pri čemu su posebno teško pogođena bili Njemačka i glavni grad Francuske Pariz.

Udio šteta od poplava iznosi 34 posto i “iznimno” je velik kada se usporedi s prosjekom od 21 posto u proteklih 10 godina, ističu u Munich Reu.

“Pogled na katastrofe povezane s vremenom u 2016. godini pokazuje moguće posljedice nekontrolirane promjene klime”, naglašava čelnik Munich Reovog odjela za istraživanje geo rizika Peter Hoeppe.

Napominje ipak da “se pojedinačni događaji sami po sebi nikada ne mogu izravno pripisati promjeni klime”.

U Munich Reu navode također da osigurano nije bilo oko 70 posto šteta navedenih u izvješću.

U Kini nije bilo osigurano oko 98 posto financijskih šteta koje su prouzročile ljetne poplave. U SAD-u udio šteta koje nisu bile osigurane iznosi 75 posto, a u Europi 47 posto, dodaje se.

(Hina)