LONDON, 5. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 57 dolara nakon što je Saudijska Arabija počela razgovore s klijentima o smanjenju isporuka u sklopu dogovora ključnih proizvođača o ograničenju ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,81 dolar. U istom je iznosu barel poskupio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 53,61 dolara.

Jučer su cijene nafte zaključile trgovanje u plusu od gotovo jednog dolara, poduprte procjenama da će tjedno izvješće Američkog instituta za naftu (API) o zalihama pokazati njihov pad u posljednjem tjednu prošle godine. Izvješće je objavljeno nakon zatvaranja tržišta i pokazalo je oštar pad zaliha, za 7,4 milijuna barela.

Danas je naftna tržišta dodatno poduprla vijest da je Saudijska Arabija počela razgovore s klijentima o smanjenju isporuka. Prema dogovoru na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Rijad će smanjiti proizvodnju za 486 tisuća barela dnevno, odnosno 4,61 posto u odnosu na listopadskih 10,544 milijuna barela dnevno.

“Aramco je stupio u kontakt sa svim klijentima u vezi mogućeg smanjenja isporuka počevši od veljače i raspravljaju o izglednim scenarijima (za opskrbu)”, kazao je za Reuters neimenovani izvor, aludirajući na saudijsku državnu naftnu kompaniju Saudi Aramco.

“Ništa još nije potvrđeno”, naglasio je izvor, dodajući da scenariji predviđaju smanjenje opskrbe u rasponu od tri do sedam posto.

Najava poštivanja dogovora stigla je i iz Abu Dhabija, čija je naftna kompanija zakazala radove na održavanju naftnih polja u ožujku i travnju, iako zasada još nije jasno u kojoj bi mjeri mogli smanjiti izvoz.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 52,71 dolar, što znači da je bila 42 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina)