OSLO, 5. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Norveška je prošle godine ostvarila rekordne prihode od prodaje lososa, čime su djelomično nadoknadili smanjene prihode od nafte, glavnog pokretača ekonomije, pokazuju podaci objavljeni u srijedu.

Cijene lososa porasle su prošle godine 40 posto zbog smanjene proizvodnje, problema s parazitima i snažne potražnje, osobito iz Kine.

To znači da je u protekloj godini Norveška prodala lososa i pastrva iz uzgoja u ukupnoj vrijednosti 65,3 milijarde norveških kruna (7,5 milijardi eura), što je porast od 31 posto u odnosu na 2015., prema podacima norveškog vijeća za plodove mora.

Ukupna je vrijednost norveškog izvoza ribe i ostalih plodova mora skočila za 23 posto, na rekordnih 91,6 milijardi kruna.

Na losos otpada dvije trećine od ukupnog norveškog izvoza ribe i ostalih plodova mora, a Francuska je najveći potrošač tih norveških proizvoda.

Analitičari očekuju kako će cijene ove godine nastaviti rasti s obzirom na konstantno jaku potražnju i ponovno otvaranje kineskog tržišta, koje je postalo dostupno nakon nedavnog pomirenja Kine i Norveške.

Odnosi između dvaju zemalja pogoršali su se nakon što je kineski disident Liu Xiaobo 2010. u Oslu dobio Nobelovu nagradu za mir.

(Hina)