CHICAGO/FRANKFURT, 5. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Prodaja automobila u Sjedinjenim Državama dosegnula je novi rekord u 2016. godini dok je na najvećem europskom tržištu, onom Njemačke, zabilježen najbolji rezultat u ovom desetljeću, pokazali su podaci iz industrije.

Ukupno je u prošloj godini na američkom tržištu prodano 17,55 milijuna vozila, čime je za 0,4 posto nadmašen rekord iz 2015. godine, pokazuju podaci specijalizirane internetske informativne kompanije Autodata, objavljeni u srijedu.

Prošlogodišnji je rezultat snažno podupro skok prodaje u posljednjem mjesecu u godini za 3,1 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije zahvaljujući tradicionalnim novogodišnjim popustima. Pritom je prodaja lakih kamiona i sportskih vozila uvećana za 8,3 posto dok je prodaja putničkih automobila pala za 4,7 posto.

Među vodećim je proizvođačima za Ford prošla godina bila najbolja u 10 godina dok su Nissan i Honda izvijestili o rekordnoj prodaji u SAD-u. Tako je Ford u cijeloj godini prodao više od 2,6 milijuna vozila, od čega 61 posto otpada na kamione i sportska vozila. Nissan je ukupno prodao rekordnih 1,4 milijuna vozila, pet posto više nego u 2015. godini.

Honda je prodala također rekordnih 1,6 milijuna vozila, što je 3,2 posto više nego u godini ranije.

Prodaja Toyote i General Motorsa (GM) smanjena je za dva odnosno 1,3 posto. GM je prodano nešto više od tri milijuna vozila a Toyota 2,4 milijuna.

U GM-u su unatoč tome optimistični u pogledu 2017. godine. “Ključni ekonomski pokazatelji, posebno povjerenje potrošača, i dalje odražavaju optimizam u pogledu američkog gospodarstva i snažna osobna potražnja i dalje je motor vrlo zdrave američke automobilske industrije”, istaknuo je u priopćenju glavni ekonomist GM-a Mustafa Mohatarem.

“Smatramo da je američka autoindustrija i u 2017. godini dobro pozicionirana za prodaju na rekordnim razinama ili blizu njih”, dodaje Mohatarem.

U Njemačkoj najbolji rezultat u ovom desetljeću

Na njemačkom je tržištu prošle godine prodano najviše vozila od 2009. godine, izvijestili su u srijedu iz Njemačkog udruženja automobilske industrije (VDA).

Ukupno je u prošloj godini u Njemačkoj registrirano 3,4 milijuna novih automobila, oko pet posto više nego u 2015. godini, navode u VDA.

Brojka je najveća od 2009. godine kada je vlada u Berlinu uvela program otkupa starih automobila kako bi pomogla automobilskoj industriji da prebrodi financijsku krizu. Zahvaljujući programu prodaja vozila poskočila je te godine 23 posto.

“Godina 2016. bila je jako dobra za automobilsku industriju”, zaključio je predsjednik VDA Matthias Wissmann, napominjući da je broj registracija porastao treću godinu zaredom.

Samo u prosincu registrirano je 256.600 novih automobila, oko 4,0 posto više nego u istom razdoblju godine ranije, zahvaljujući između ostalog i dodatnom radnom danu.

Od ukupno 3,4 milijuna prodanih automobila u 2016. njih 2,4 milijuna proizvele su njemačke kompanije, 3,0 posto više nego u 2015. godini.

Pritom je broj prodanih Volkswagenovih automobila smanjen za 4,3 posto, pokazuju podaci Saveznog ureda za motorna vozila (KBA), otkrivajući kontinuirane odjeke skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova iz VW-ovih dizelaša, koji je izišao na vidjelo dana u rujnu 2015. godine.

(Hina)