Bitcoin je jučer i danas naglo pao nastavljajući veliku rasprodaju koja je započela prije tjedan dana. Prema podacima CoinDeska, digitalna je valuta pala preko 13% i dosegla najniži dnevni nivo od 38.585,86 dolara oko 12.54 sati po istočnom vremenu. Bila je to najniža razina od 9. veljače, kada je posljednji put pala ispod 40.000 američkih dolara.

Podsjetimo, 12. svibnja izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da je proizvođač električnih automobila obustavio kupnju vozila pomoću bitcoina, pozivajući se na zabrinutost za zaštitu okoliša zbog takozvanog računalnog procesa “rudarstva”. 

Muskovi komentari doveli su do toga da je tog dana izbrisano preko 300 milijardi dolara s cijelog tržišta kriptovaluta.

Jučer su i tri kineska upravna tijela bankarske i platne industrije izdala priopćenje upozoravajući financijske institucije da ne obavljaju poslove povezane s virtualnom valutom, uključujući trgovanje ili zamjenu fiat valute za kriptovalutu.

Kineska tvrdnja o digitalnim valutama nije nova. 2017. vlasti su zatvorile lokalne burze kriptovaluta i zabranile takozvane početne ponude kovanica (ICO), način na koji tvrtke u prostoru mogu prikupiti novac izdavanjem novih digitalnih tokena. Trgovci u Kini svojedobno su činili ogroman udio na tržištu bitcoina, ali nakon suzbijanja njihov je utjecaj značajno smanjen. Kineske operacije kriptovaluta preselile su se u inozemstvo.

Cijeli članak možete pročitati na: pcchip.hr

Foto: Pixabay