Tržišna vrijednost američkog proizvođača električnih automobila Tesla pala je u utorak za 50 milijardi dolara nakon što je izvršni direktor Elon Musk najavio nove baterije koje bi za tri godine mogle radikalno srezati cijenu automobila.

U samo dva sata nakon zatvaranja američkih tržišta u utorak Teslina tržišna vrijednost smanjila se za 20 milijardi dolara. Dionica je zatvaranje dočekala u minusu 5,6 posto a u elektroničkoj trgovini dodatnih 6,9 posto.

Investitori su na Muskovom “Danu baterija” očekivali najavu razvoja baterije “milijun milja”, koja bi trajala 10 godina i više. Spremali su se i za objavu smanjenja troškova kojim bi električni automobili konačno postali jeftiniji od benzinaca.

Musk ih je razočarao, obećavši da će sljedećih godina novom tehnologijom prepoloviti troškove baterija i konačno proizvesti “povoljan” električni automobil.

“U tri godine … možemo proizvesti automobil po cijeni od 25.000 dolara, koji će u osnovi biti na razini usporedivog benzinskog automobila ili možda i nešto bolji”, izjavio je Musk.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay