Veće trošarine i veća stopa PDV-a u Hrvatskoj do izražaja više dolazi kod skupljih automobila, ali prisutna je i kod najjeftinijih

Za isti automobil Hrvat mora izdvojiti čak 117.510 kuna više od Slovenca. Riječ je o ekskluzivnom Audijevu modelu Q8 45 TDI, koji si rijetki Hrvati i Slovenci mogu priuštiti, ali i onima koji mogu to nije baš mala razlika u cijeni. Sličan je primjer i s također skupocjenim i luksuznim Mercedesom GLE 300d 4Matic. U Sloveniji košta 73.799 eura, što je otprilike 555.706 kuna, a u Hrvatskoj 657.325 kuna.

Tako velika razlika u cijenama prije svega je rezultat većih poreznih davanja koje Hrvatska ima u odnosu na Sloveniju. Osim što je opća stopa poreza na dodanu vrijednost (davek na dodanu vrednost, DDV) u Sloveniji 22%, a kod nas se PDV plaća 25%, u Sloveniji su manje trošarine na automobile. Slovenski “davek na motorna vozila” ne poznaje posebni porez na motorna vozila prema vrijednosti vozila, za razliku od hrvatskog modela. Slovenci plaćaju samo posebni porez prema ekološkoj komponenti, odnosno ovisno o ispustu CO2 pojedinog automobila. U Hrvatskoj se poseban porez na motorna vozila (PPMV) plaća i po ekološkom kriteriju ovisno o ispustu CO2 i prema vrijednosnom kriteriju.

Opet se tako vraćamo na slovensku stopu PDV-a od 22% u odnosu na hrvatskih 25 posto. Ali, Slovenija i prema ekološkoj komponenti ima manje stope trošarina. Primjerice, za Renault Captur 1,0 TCe Life koji u Sloveniji stoji 14.390 eura (108.356 kuna) u Hrvatskoj se treba platiti 117.900 kuna. Ostalo uzme država. Prvo vam obračunaju veći PDV za 3 postotna boda nego Slovenci, što kod navedenog Captura otprilike iznosi 21.700 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay