Gotovo da nema robe na tržištu koja nije proizvedena u Kini i prodaje se kod nas. Ipak, dosad sofisticiraniji proizvodi kao što su automobili u Europskoj uniji nisu se masovno prodavali. Mnogi su se pitali zbog čega, kad bi nižom cijenom mogli konkurirati ostalim proizvođačima. Razlog su stroga sigurnosna pravila i ekološke norme koje moraju zadovoljiti svi proizvođači automobila u Europskoj uniji.

No, sigurnosni sustavi su sve dostupniji svim proizvođačima pa ih sve više kineskih proizvođača ima u Europi, dok je ekološka komponenta postala dostupnija svim proizvođačima elektrifikacijom. I tu kineski proizvođači vide svoju šansu, jer mnogo je jednostavnije i jeftinije razviti električni automobil nego čisti klasični auto s konvencionalnim motorom. Stoga su ove godine na naše tržište stigla dva snažna kineska igrača u autoindustriji pod kapom renomiranih zastupnika.

MG je slavna britanska automobilska kompanija koju su preuzeli Kinezi i proizvode automobile u Kini pod okriljem najvećeg kineskog proizvođača automobila SAIC Motor (Shanghai Automotive Industry Corporation) i sada su ozbiljno s više modela krenuli u osvajanje europskog tržišta.

Ponudu u Hrvatskoj otvara manji SUV ZS, koji dolazi uz dva benzinska motora (1,5-litreni atmosferac i 1-litreni turbak), uz ručni ili automatski mjenjač te s prtljažnikom od 448 litara. Cijene kreću od 139.200 kuna. ZS se nudi i u električnoj izvedbi. MG ZS EV bio je prvi električni SUV u B-segmentu koji je dobio pet zvjezdica za sigurnost na Euro NCAP-ovu testu. Birati se može između dva paketa baterija (kapaciteta 50,3 ili 70 kWh), uz doseg do 440 km. Cijene kreću od 262.300 kn.

Kao MG-ov konkurent na našem tržištu se pod zastupništvom tvrtke Auto Hrvatska našao kineski DFSK (Dongfeng Sokon Motor Company) sa svojom markom električnih automobila Seres. Za sada je u ponudi samo SUV dopadljivog dizajna i luksuzne opreme Seres 3 po cijeni od 299.900 kuna, no vrlo skoro će na tržište stići veći i luksuzniji SUV Seres 5. Također, Auto Hrvatska nudi i električna dostavna vozila DFSK, a posebno zanimljiv je kombi EC 35 koji se prodaje za 185.000 kn (bez PDV-a).      

Popularni su i kineski četverocikli Iz Kine su posebno zanimljiva sva vozila na električni pogon, pa i četverocikli na struju. Posebnu pažnju je u posljednje vrijeme privukao vrlo atraktivan električni XEV Yoyo. Mali gradski dvosjed na struju dužine 2,53 metra spada u homologacijsku kategoriju L7, proizvodi se u kooperaciji talijanskih i kineskih tvrtki. Podsjeća na Smart For Two, a cijena mu je 121.750 kuna.

Cijeli članak i više o cijenama možete pročitati na: vecernji.hr