Rusija nastavlja snažno ulagati u svoju nuklearnu tehnologiju, a nuklearni objekti u mnogim zemljama ovise o ruskoj tehnologiji

Sveukupno, izvoz sirove nafte putem teretnih brodova bilježio je pad u svibnju, lipnju i srpnju, a Kina, Indija i Italija bile su glavna odredišta, prema podacima tvrtke za analizu trgovine brodovima KPLER. Tijekom prve polovice rujna pomorske isporuke ruske sirove nafte nastavile su padati, za 314.000 barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec, što je najniža razina od početka rata.

Međutim, nafta nije jedini izvor energije koji Rusija proizvodi, a SAD i EU nisu jedina tržišta za te proizvode. Isporuke nafte su još uvijek relativno stabilne za Rusiju, s obzirom na to da su zemlje poput Kine i Indije pokupile štafetu tamo gdje su je ostavile zemlje EU. Rusija još uvijek ima LNG, ugljen i nuklearnu energiju kako bi pomogla gospodarstvu da opstane.

Kako bi naftne proizvode učinila privlačnijim kupcima poput Indije i Indonezije, Rusija je ponudila prilično velike popuste – u prosjeku 30 dolara po barelu – na sirovu naftu Brent, što je također bila pogodnost za Šri Lanku, Pakistan, Bangladeš i Kubu, sva gospodarstva u razvoju koja se bore se s inflacijom.

Zemlje poput Kine, Indije i Turske pokazale su se željnim partnerima za rusku industriju goriva, a Turska je ove godine udvostručila uvoz ruske nafte i natječe se da postane osnovica ruskog LNG prijenosa u Europu nakon oštećenja cjevovoda Sjeverni tok.

Kinezi kupuju šakom i kapom

Između travnja i srpnja, Kina — najveći svjetski potrošač energije i najveći kupac sirove nafte — kupila je 17 posto više ruske sirove nafte nego u istom razdoblju 2021., navodi Reuters.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay