Rastom inflacije i zaoštravanjem monetarne politike sve je više izvjestan rast kamatnih stopa na kredite građana. Za sve koji imaju dugoročne kredite uz promjenljive kamatne stope to može značiti osjetno povećanje mjesečnih rata. Najbolje rješenje za zaštitu od kamatnog rizika je fiksiranje kamatne stope. Provjerili smo pod kojim uvjetima možete to učiniti

Kada je riječ o stambenim kreditima, koji su najdulji i najrizičniji, 62 posto ih je ugovoreno uz fiksnu ili djelomično fiksnu stopu, a 38 posto uz varijabilnu kamatu. Od tih 38 posto dvije trećine vezano ih je uz nacionalnu referentnu stopu (NRS), a trećina uz Euribor.

Povećanje kamatnih stopa vezanih uz Euribor vrlo je vjerojatno zbog snažnog dizanja referentnih stopa Europske središnje banke.

Najrizičniji krediti vezani uz Euribor

Naime nakon višegodišnjeg razdoblja, u kojemu su se bilježile negativne vrijednosti Euribora, u razdoblju od siječnja 2022., kada je zabilježena razina od -0,5 posto, 6-mjesečni Euribor porastao je za 2,39 postotnih bodova te se krajem rujna kretao na razini od 1,85 posto. Kod 12-mjesečnog Euribora u istom se razdoblju bilježi i snažniji porast od oko 3,12 postotnih bodova te se krajem rujna kreće na razini od 2,63 posto, podaci su središnje banke.

Što se tiče stambenih kredita vezanih uz NRS, rizik od rasta kamatnih stopa je nešto niži jer one ovise o kamatnim stopama na depozite. S obzirom na visoku likvidnost sustava, banke trenutno nemaju potrebu višim kamatama privlačiti dodatna sredstva pa se ne očekuje brz i snažan rast kamatnih stopa na depozite.

Informativni izračun tportala pokazuje da bi u slučaju rasta referentne kamatne stope za jedan postotni bod (s 3 na 4 posto) mjesečni anuitet kredita od 70.000 eura porastao za 36 eura te bi kreditna rata nadmašila onu s fiksnom kamatnom stopom za 18 eura. U slučaju povećanja stope na pet posto, razlika bi porasla na 56 eura, a ako bi stopa skočila na šest posto, razlika bi dosegnula 96 eura.

Koliko košta fiksiranje?

Cijena fiksiranja prvenstveno ovisi o duljini razdoblja za koje se ugovara fiksna kamata. Što je razdoblje fiksiranja duže, kamatna stopa je viša, pa će fiksiranje biti skuplje.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay