EU je u izradu Akta o čipovima krenula nakon što je tijekom pandemije COVID-19 došlo do ozbiljnih poremećaja na tržištu poluvodiča i u cijelokupnom opskrbnom lancu.

Na snagu stupa Europski akt o čipovima, opsežan skup mjera kojim EU želi osigurati sigurnosti opskrbe, otpornost i tehnološko vodstvo u poluvodičkim tehnologijama i primjenama.

Poluvodiči su osnovni sastavni dijelovi digitalnih i digitaliziranih proizvoda. Od pametnih telefona i automobila, preko kritičnih aplikacija i infrastrukture za zdravstvo, energetiku, obranu, komunikacije i industrijsku automatizaciju, poluvodiči su ključni za moderno digitalno gospodarstvo. Također su u središtu snažnih geostrateških interesa i globalne tehnološke utrke.

Europski akt o čipovima sastoji se od tri glavna stupa – Inicijative “Čipovi za Europu” kojom se jača tehnološko vodstvo Europe i koja će biti podržana s 3,3 milijardi eura; poticanje javnih i privatnih ulaganja u proizvodne pogone za proizvođače čipova i njihove dobavljače; te mehanizam koordinacije između država članica i Komisije za jačanje suradnje. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay