Ima jedan nepogrešiv signal da je u Vladi frka i panika vezana uz ekonomiju. Treba samo uočiti kad se u Banske dvore ili neko od ministarstava ‘privode‘ čelni menadžeri velikih poslovnih sustava. Od toga premijeri, uplašeni od mogućeg pada rejtinga u mjesečnim anketama, jako zaziru.

Potezu pribjegavaju u krajnjoj nuždi. Zato nedavni medijski jako najavljivani i praćeni sastanci s predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca (zamrzavanje cijena) te nešto skriveniji razgovori s bankarima (dizanje kamata na štednju) signaliziraju izrazitu nervozu premijera Andreja Plenkovića i njegove ekipe.

Površna i smušena opća javnost, frustrirana otpornom inflacijom, prešutno odustaje od liberalnog učenja o nemiješanju države i poduzetnika i prihvaća intervencionističke pokušaje zajedničkog djelovanja države i krupnog poduzetništva. Nadajući se kakvim-takvim rezultatima u zaustavljanju opadanja životnog standarda prouzročenoga rastom cijena koji prijeti da se potpuno otrgne kontroli i prijeđe, kako se to kaže, psihološku granicu od deset posto.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay