Sektor turizma i ugostiteljstva predstavlja 21 % svih poduzeća u RH, a djelatnost pripreme i posluživanja hrane i pića je osnovna djelatnost 2/3 tih poduzeća s ukupnim dijelom sektorske zaposlenosti od 51,4 %. Dok hrvatsko gospodarstvo u prosjeku zapošljava 7,2 djelatnika po poduzeću, u ugostiteljstvu je ta brojka bitno veća, čak 12,4 zaposlena.

Sektor je jedan od najpogođenijih u svijetu, a Vlada RH je reagirala na krizu nizom vatrogasnih mjera izbjegavajući pritom donošenje ozbiljnih dugoročnih mjera po uzoru na druge zemlje Mediterana, Europe i svijeta kako bi omogućila ključan korak od preživljavanja ka oživljavanju sektora ugostiteljstva i turizma. Nizom manjkavih i diskriminatornih odluka o epidemiološkim okvirima u poslovanju na prvu crtu obrane od koronavirusa je nepravedno smjestila barove čije poslovanje, osim trenutnih ograničenja karakterizira i apsolutno najviše porezno opterećenje poslovanju u Europskoj uniji u vidu plaćanja izravnih poreza u visini od 28 %.

Ugostitelji podržavaju i promoviraju cijepljenje kao dugoročno rješenje bez alternative za izlazak iz pandemije, no ne vide rješenje u mehanizmima izravne ili prikrivene prisile na isto. Edukacija o prednostima cijepljenja mora biti imperativ kao i suradnja i dijalog s poduzetnicima jer u konačnici svi imamo zajednički cilj.

“Nastavi li se ova agenda, turizam bi mogao izgubiti desetke tisuća radnih mjesta”

Nastavi li se ovakva agenda, turizam bi mogao izgubiti desetke tisuća radnih mjesta, a pitanje odgovornosti onih koji donose odluke će zasjeniti tsunami COVID stečajeva, propalih poslova i bespovratno iseljenih ljudi izvan granica RH u potrazi za kruhom, bez željenog utjecaja na procijepljenost stanovništva”, stoji u priopćenju kojeg potpisuju Jelena Tabak, predsjednica Udruge te šefovi ogranaka udruge, Žakline Troskot, Vedran Jakominić te Dražen Biljan.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay