Wyoming je postao prva američka država koja je odobrila pravni status decentraliziranoj autonomnoj organizaciji (DAO), američkom CryptoFed DAO-u, navodi se u priopćenju objavljenom u nedjelju. Organizacija, koja ima misiju uvođenja novog monetarnog sustava, sada postaje prvi pravno priznati DAO u SAD-u.

Događaj je uslijedilo nakon što su zastupnici Wyominga u ožujku izglasali zakon kojim se dopušta službena registracija DAO-a u državi. Zakonom se tim subjektima, koji su uređeni pametnim ugovorima i u kojima ne postoji hijerarhijska kontrolna struktura koja je prisutna u tradicionalnim trgovačkim društvima, omogućuju ista prava kao društvu s ograničenom odgovornošću. Zakon je stupio na snagu 1. srpnja 2021.

Zakon olakšava i pojeftinjuje osnivanje DAO-a i daje legitimitet mnogim projektima kriptovaluta, izjavio je još u ožujku Aaron Wright, profesor na Pravnom fakultetu Cardozo u New Yorku i osnivač DAO-a. Omogućuje DAO-ovima da osnuju društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) u skladu s određenim uvjetima s revolucionarnim konceptom u pravnom svijetu, u kojem se smatra da svakom organizacijom upravlja barem jedan pojedinac.

DAO zakon također učvršćuje Wyomingovu reputaciju most crypto-friendly američke države. Prošle godine, Wyoming je bio prva država u SAD-u koja je izdala državno pravo za kripto banke, te je već licencirala dvije: Kraken i Avanti.

– Wyoming je vodeća jurisdikcija za digitalnu imovinu u SAD-u, a sada je, s ovim DAO zakonom, nedvojbeno najviša blockchain jurisdikcija na svijetu – izjavila je Marian Orr, izvršna direktorica američkog CryptoFed DAO-a, u priopćenju za medije.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay