Savjetnik Marko Rakar požalio se ovih dana da je PBZ od njega zatražio izvod iz registra Trgovačkog suda, ne stariji od 90 dana, s pečatom i potpisom, kao nekad. “Ono što je beskrajno komično u tom besmislenom zahtjevu jest to da je registar Trgovačkog suda javno dostupan svima, pa čak i banci”, žali se Rakar na svom LinkedIn profilu, ističući da bi sada mogle tisuće ljudi nahrliti na sud da bi dobili dokument koji je banka trebala preuzeti automatskom razmjenom.

Razlog pojačanoj aktivnosti banke u poštivanju procedure poznavanja klijenta, osobito ako je tvrtka imala neku statusnu promjenu, Rakar vidi u posljednjim nalazima regulatora povezanim uz pranje novca. “Možda ste čuli kako je niz banaka (jako loše) prošlo AML (anti money laundering) audit u proteklim mjesecima i kako rezultati nisu bajni”, piše Rakar, navodeći da oni nisu nepovoljni samo za Zagrebačku banku, koja je trenutačno u javnom fokusu, nego za još tri banke.

“To je poznato već dva mjeseca. S pranjem novca problem još imaju PBZ i Erste banka, a HPB s politički sponzoriranim kreditima, zbog čega mora iskazati velike rezervacije”, objašnjava Rakar svoj status.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay