Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje predstavio je u ponedjeljak projekt eHZMO, vrijedan 166 milijuna kuna, koji bi transformacijom poslovnih procesa i digitalizacijom usluga trebao omogućiti građanima pristup većem dijelu usluga vezanih uz ostvarivanje prava na mirovinsko osiguranje bez fizičkog dolaska na šaltere.

“U praksi to znači da se što većem broju građana omogući da usluge, poput prijava i odjava na mirovinsko osiguranje, ostvarivanja prava na mirovinu i na doplatak za djecu, riješe digitalnim putem iz vlastitog doma, u što kraćem roku i na što jednostavniji način, bez čekanja na šalterima”, rekao je Serdar.

“Zbog sve veće mobilnosti radne snage unutar Europske unije, a i prema trećim zemljama, ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja dodatan je izazov”, dodao je ravnatelj HZMO-a. “U tom smislu, potrebno je povezati se s inozemnim nositeljima osiguranja procesno i podatkovno, ali i s drugim tijelima javne uprave kako bi korisnici mogli svoja prava ostvariti što brže i što jednostavnije.“

Cijeli članak možete pročitati na: 7dnevno.hr

Foto: Pixabay