Pet najvećih naftnih i plinskih kompanija izlistanih na burzi i trgovinske grupacije koje ih predstavljaju potrošile su 250 milijuna eura od 2010. na lobiranje u Europskoj uniji kako bi utjecali na donošenje odluka vezanih uz zaštitu okoliša i klimatske promjene, priopćile su u četvrtak ′zelene′ udruge.

Provedeno istraživanje je pokazalo da su British Petroleum (BP), Chevron, ExxonMobil, Shell i Total te trgovinske grupacije koje su djelovale u njihovo ime održali najmanje 327 sastanaka na visokoj razini s dužnosnicima Europske komisije od kada je predsjedanje EK-om 2014. preuzeo Jean-Claude Juncker. Prosječno je održan jedan takav sastanak tjedno.

Pet tvrtki je od 2010. do 2018. na lobiranje u EU potrošilo 123,3 milijuna eura, a trgovinske grupacije koje ih predstavljaju dodatnih 128 milijuna eura.

“Industrija fosilnih goriva ostavila je duboki trag kada je riječ o odgađanju, slabljenju i ′torpediranju′ toliko potrebnih akcija vezanih uz borbu protiv klimatskih promjena”, kazao je Pascoe Sabido, stručnjak i aktivist udruge Corporate Europe Observatory.

Cijeli članak možete pročitati na: hrportfolio.hr

Foto: Pixabay