Hrvatska je na ljestvici “Doing Business” ostvarila napredak, no pomak nije učinjen u pokazateljima suštinski važnim za snažniji rast gospodarstva, ocjenjuju u četvrtak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), komentirajući ovogodišnji pomak Hrvatske na ljestvici lakoće poslovanja za sedam mjesta.

“Vlada radi pomake, no moramo snažnije adresirati barijere na koje ukazuje gospodarstvo i koje su stvarne prepreke rastu – stabilnost poslovnog i zakonodavnog okruženja, učinkovito pravosuđe i efikasna javna uprava te uklanjanje brojnih birokratiziranih procesa kao i daljnje troškovno rasterećenje“, ističu poslodavci.

Najlošiji je plasman Hrvatska u ovogodišnjem izvješću “Doing Business” ponovo zabilježila u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, zauzevši 150. mjesto. Lani je bila 159., a preklani 126.

U kategoriji pokretanja poslovanja Hrvatska je na 114. mjestu, dok je lani bila 123. Pad na rang listi SB-a Hrvatska je zabilježila i u kategoriji dobivanja kredita, na 104. mjesto, te je u tom pokazatelju pala s lanjskog 85. mjesta.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Pixabay