Unatoč svim upozorenjima ožujak je bio užasan mjesec za proizvođače nafte, a travanj bi mogao biti i gori

Predsjednik Donald Trump, suočen s prijetnjom propasti američke industrije nafte, bio je prisiljen zamoliti ruskog predsjednika Vladimira Putina i saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da se sastanu te dogovore prekid rata cijenama. Trump je čak najavio da će se pridružiti dvojici državnika ako se neće uspjeti dogovoriti.

Taj očajnički poziv uslijedio je nakon upozorenja američkih proizvođača nafte iz škriljevca da cijeloj toj industriji prijeti slom zbog niskih cijena nafte koje su nametnule Rusija i Saudijska Arabija. Posljednjih tjedana cijene nafte kreće su između 20 i 25 dolara po barelu što je čak za oko 70 posto manje u odnosu na početak godine.

Unatoč svim tim upozorenjima ožujak je bio užasan mjesec za proizvođače nafte, ali travanj bi, najavljuju stručnjaci, mogao biti još puno gori. Naime, i druge članice OPEC-a odlučile su slijediti primjer Saudijske Arabije i Rusije te preporuku Aleksandra Novaka, ruskog ministra energetike. On je, naime, izjavio kako je svaki proizvođač “slobodan proizvoditi naftu koliko ga volja”. I to u vrijeme kad glavni ekonomist trgovačkog giganta Trafigura najavljuje da će potražnja za naftom u travnju pasti za 30 milijuna barela dnevno.

Premda su SAD donijele paket mjera kojima će se u američko gospodarstvo upumpati više od 2 tisuće milijardi dolara, čak ni to ne može spasiti brojne proizvođače nafte. U početku Trump je čak hvalio pad cijena nafte tvrdeći da će to dovesti do “najvećeg smanjenja poreza koji smo ikada imali” te da će “Amerikanci plaćati litru benzina manje od dolara”.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay